Aanpak

Leren zwemmen volgens de Superspetters methode doen we in een aantal stappen.  We beginnen in het ondiepe waar de basis wordt gelegd. Daarna volgt een periode waarin we zowel in het diepe als het ondiepe zwemmen. De laatste periode vind geheel plaats in het diepe.

In de eerste fase van de zwemles raken kinderen gewend aan het water. Na deze fase staan de borstcrawl en rugcrawl centraal. Dit zijn voor veel kinderen natuurlijke zwemslagen, die daardoor makkelijker aan te leren zijn. Later in het traject leren de kinderen de enkelvoudige rugslag en de schoolslag. Verschillende survivalelementen, bijvoorbeeld de HELP- houding, hurksprong en draai lengte as worden al in een vroege fase aangeleerd. We vinden het namelijk belangrijk dat kinderen niet alleen goed leren zwemmen, maar dat ze zich ook kunnen redden in het water tijdens onverwachte situaties.

Leren zwemmen in het ondiepe 

Watervrij maken

Watervrij maken lukt het best met spelletjes. De kinderen zijn zo bezig met de spelletjes dat ze hun angst vergeten. Elk spel heeft een doel. Door het water lopen, onder watergaan, spetters verdragen en zelfs in het water springen.

Goed leren drijven op borst en rug

Goed leren drijven op borst en rug. Als je watervrij bent, is het niet zo eenvoudig om direct te drijven. Kinderen vinden in het begin best wel eng om geen bodem onder de voeten te voelen en dan ook nog het hoofd onder water te doen. Spelenderwijs zal dit uiteindelijk lukken.

Aanleren van de zwemslagen

Aanleren van de zwemslagen kan als een kind goed en zelfstandig kan drijven. Het eenvoudigste is om met borstcrawl benen te beginnen. Daarna wordt met het aanleren van de schoolslagbenen begonnen. Langzaam begint de slag vorm aan te nemen. Als dit goed gaat, komt de armslag erbij. Het is vaak moeilijk om armen en benen tegelijk te leren gebruiken. De met moeite geleerde beenslag krijgt een terugslag. Dit stadium lijkt ineens een eeuwigheid te duren. De grote stappen die ze aan het begin maakten zijn er niet meer. Voor de ouders is dit haast niet te volgen. In dit stadium worden de ouders dan ook aangeraden om niet per les naar de vooruitgang te kijken, maar over een periode van 3 maanden.

Voorbereiding op het diepe bad

Voorbereiding op het diepe bad  is nodig omdat de overgang naar het diepe voor een kind erg groot is. Het is er koud(er) en je kunt er niet staan. Daarom worden de kinderen in het ondiepe gedeelte voorbereid op het diepe gedeelte. Als men in het ondiepe gedeelte de slagen goed beheerst en een aantal slagen zonder te staan en zonder angst uitvoert, kan de stap naar het diepe gedeelte gemaakt worden.

In het diepe bad

In het diepe bad wordt o.a.  begonnen met duiken. Maar het belangrijkste is dat kinderen conditie leren krijgen. Om af te zwemmen moeten ze een behoorlijk aantal meters kunnen maken (ook met kleren aan). De belangrijkste reden om een kind nog niet te laten afzwemmen is de conditie.