Zilveren jubileum Mia en Lucie

Onze instructeurs Mia Schwegler en Lucie Moerbeek behaalden precies 25 jaar geleden hun instructeursbevoegdheid bij de KNZB. Alle reden voor een mooi boeket. In die afgelopen 25 jaar hebben juf Lucie en juf Mia heel wat Amsterdamse kinderen (en soms ook hun ouders) leren zwemmen.  We durven het niet exact te zeggen maar het zijn er in ieder geval duizenden. En dat allemaal naast hun drukke baan in de zorg. Wij zijn trots op zulke vrijwilligers.

Nieuws uit de ALV

Op vrijdag 12 april is er een Algemene Leden Vergadering geweest en daarin zijn de aanwezige leden akkoord gegaan met een contributieverhoging en een participatiekorting om deze verhoging (deels) terug te verdienen.

Hieronder een korte samenvatting.
Wanneer we de problemen van onze club moeten samenvatten in 2 woorden zijn dat in de woorden van onze voorzitter: GELD en HANDJES.

GELD
De inkomsten van onze club stijgen niet gelijkmatig met de kosten. Deze kostenstijging wordt voornamelijk veroorzaakt door een hogere huurprijs voor de zwembaden. Deze kosten zijn niet meer op te vangen met het slimmer indelen van de banen of het vinden van subsidiepotjes, zoals we tot nu toe hebben geprobeerd.

Vandaar dat leden hebben ingestemd met de volgende wijzigingen.
De contributie voor wedstrijdzwemmen wordt als volgt aangepast:

• 3x per week mogen trainen (ma – wo – vr)               + € 30,00 per jaar
• 4x per week mogen trainen (ma – wo – do – vr)     + € 50,00 per jaar
• Zwemmers die op dinsdag selectietraining volgen blijft gelijk
• Inschrijfgeld nieuwe leden alle disciplines wordt    € 15,00 eenmalig
• Diplomageld afzwemmen ABC en ZV wordt             € 15,00 per diploma
• Diplomageld afzwemmen Superspetters wordt     € 15,00 per diploma

De prijs voor het leszwemmen blijft gelijk, het inschrijfgeld en afzwemgeld wordt wel verhoogd.

Op dit moment betalen leden een contributie die is bepaald door leeftijd, niet door de hoeveelheid uren ze trainen. Met deze veranderingen moeten zwemmers die meer zwemmen ook meer betalen.

Voor talentvolle zwemmers die nu zwemmen via de stadspasregeling is er een mogelijkheid gevonden om de contributieverhoging via een stichting op te vangen. Dit geldt alleen voor zwemmers waarvan de ouder zich inzet voor de vereniging. Anders zou het niet eerlijk zijn tegenover de andere ouders.

HANDJES
Het andere probleem van onze club. Er liggen te veel taken bij te weinig mensen. Bestuursleden zijn ook trainer, instructeur en official. Of ze organiseren evenementen of staan water uit te delen bij de
Zwem4daagse. Dat zijn geen bestuurstaken en die kunnen ook gemakkelijk door iemand anders worden gedaan. Hierdoor houden bestuursleden weer tijd over voor andere zaken, die ook moeten gebeuren.

Een ander probleem is het gebrek aan officials. Om mee te mogen doen aan wedstrijden moeten wij als vereniging officials leveren. Hoe minder officials, hoe minder zwemmers mee kunnen doen. Het is daarom heel belangrijk dat er meer officials bij komen. Veel van onze officials zijn daarnaast trainer en tijdens een wedstrijd kun je deze taken niet combineren. Kortom, er zijn heel hard mensen nodig.

Om mensen te verleiden iets voor de club te doen en daarnaast de contributieverhoging te verzachten heeft onze voorzitter de participatievergoeding voorgesteld. Deze is ook aangenomen door de aanwezige leden.

Participatievergoeding:
Leden kunnen invloed uitoefenen op het bedrag dat ze uiteindelijk moeten betalen door te participeren als vrijwilliger voor Konaz 1870. Ze krijgen korting op de contributie.

Voorbeelden van vrijwilligerstaken zijn:  jurylid bij wedstrijden (official), trainer, bestuurslid, instructeur, lid van de evenementencommissie, helpen bij de organisatie van wedstrijden of evenementen. Maar het kan ook ook zijn: het geven van juridisch advies, het regelen van gratis drukwerk of het oproepen van de deelnemers bij wedstrijden. Ook dringend nodig: feestbeesten en partyplanners die ons 150-jarig jubileum willen organiseren. Wellicht kunt u voor een zacht prijsje de catering regelen??? We doen ook een beroep op uw kwaliteiten en creativiteit.

We vragen ouders om zelf na te denken waarin zij een nuttige bijdrage kunnen leveren aan de club.

Per jaar kan een maximum van € 30,00 per gezin terug verdiend worden.

Vacatures
Aan het eind van het seizoen verlaten zowel Chantal en Chaya Bremer als Thomas Icking onze club. Hiermee zijn we niet alleen 2 enthousiaste zwemmers en een official kwijt maar ook 2 ervaren bestuursleden. We zoeken daarom dringend mensen die hun plaats willen innemen. Chantal doet onder
andere sponsoring en Grote Club actie, Thomas is onze man als het gaat om het aanvragen van VOG’s en parkeervergunningen.

Als Thomas en Chantal vertrekken blijven er nog maar 4 bestuursleden over. Dat is echt te weinig om de club goed draaiende te houden. We hebben daarom dringend behoefte aan nieuwe mensen, niet alleen omdat het huidige bestuur er niet nog meer taken bij kan hebben, maar ook omdat een frisse blik goed is en we denken dat nieuwe mensen kunnen zorgen voor extra energie in het bestuur en de club. Het voordeel van bestuurswerk is dat je het vaak kunt doen op een moment dat het je zelf uit komt.

Meer informatie is te verkrijgen bij Chantal Bremer, Thomas Icking en Ron Pije.

 

Inschrijving Schoolzwemkampioenschap geopend

Op zondag 7 april is het weer zo ver. Dan organiseren we het Schoolzwemkampioenschap van Amsterdam Zuidoost.

Op deze dag gaan de basisscholen uit Zuidoost de strijd met elkaar aan in het Bijlmer Sportcentrum.  Leerlingen zwemmen 2 individuele afstanden en 2 estafettes.  De uitslagen worden bij elkaar opgeteld en de winnaar mag zich Schoolzwemkampioen Zuidoost noemen. De beste 3 teams mogen mee doen met het Provinciaal Schoolkampioenschap en uiteindelijk misschien wel met het Nederlands Kampioenschap. Maar zo ver is het nog niet. Eerst maar eens trainen voor 7 april.

De winnaars van vorig jaar met Inge Dekker

 

Alle basisscholen uit Amsterdam Zuidoost en Duivendrecht mogen meedoen.  Een school kan zowel teams als individuele zwemmers inschrijven.

Teams: Een team bestaat uit 6 zwemmers waarvan 2 onderbouwers, 2 middenbouwers en 2 bovenbouwers. Onderbouw is groep 3 of 4, middenbouw is groep 5 of 6 en de bovenbouw bestaat uit deelnemers van groep 7 of 8. Per team mogen maximaal 3 zwemmers lid zijn van een zwemvereniging.

Individuele zwemmers: Ales er geen reglementair team (meer) gemaakt kan worden kunnen alle (resterende) zwemmers ingeschreven worden als individuele zwemmer.

Maximale inschrijving: Afhankelijk van het aantal inschrijvingen kan de organisatie besluiten om een maximum te stellen aan het aantal deelnemers per school. We zijn verantwoordelijk voor de veiligheid in het zwembad en kunnen niet meer dan 120 deelnemers toelaten. Binnen dit aantal willen we wel zoveel mogelijk verschillende scholen deel laten nemen.Meedoen:

De inschrijvingen moeten uiterlijk donderdag 28 maart bij ons binnen zijn. Dit geeft ons tijd om e.e.a. te verwerken in een scorelijst. Mail de inschrijving naar evenementen@konaz.nl.

Op dit adres kunt u ook meer informatie krijgen over de regels en de gratis trainingen voor deelnemers voorafgaand aan de wedstrijd.

Zwem4daagse weer succes

Het was weer gezellig, de jaarlijkse Zwem4Daagse in het Bijlmerbad.

Meer dan 80 zwemmers zwommen weer vele meters en werden daarvoor beloond met een oorkonde en een medaille.

Annemarie Hoekstra was dit keer de zwemster met de meeste deelnames. Zij deed voor de 13e keer mee en verzorgde tevens de EHBO. Dat was gelukkig niet echt nodig.

Een eervolle vermelding ook voor mevrouw Virginia Gowrising. Zij wordt binnenkort 65 jaar en behaalde 3 jaar geleden bij de Koninklijke AZ haar A-diploma. Inmiddels heeft zij al haar Zwemvaardigheidsdiploma op zak en een gouden medaille bij de Zwem4daagse, want ze deed voor de 3e keer mee.

De organisatie van de Zwem4daagse kijkt tevreden terug op een gezellig evenement waarbij Zuidoost zich van haar sportiefste kant liet zien. Alle vrijwilligers bedankt voor jullie inzet, zonder jullie was het niet mogelijk geweest!

Zwem4daagse

Kom in beweging tijdens de voorjaarsvakantie en doe mee aan de

We zwemmen op maandag 18, woensdag 20 , donderdag 21 en vrijdag 22 februari 2019.

Zwem 250, 500 of misschien wel 1000 meter en verdien hiermee een mooie medaille.

Voor iedereen, jong en oud met een zwemdiploma

Kosten:

Leden Kon AZ 170: 5 euro

Kinderen tot 12 jaar: 8 euro

12 jaar en ouder: 9 euro

Inschrijven kan hier

Prettige feestdagen

Wij wensen iedereen fijne feestdagen en een sportief 2019.  Rust lekker uit want er zijn even geen trainingen.

Ook namens onze officials een sportief 2019

De selectie (banen 2,3,4) beginnen weer op 2 januari, voor de rest is de eerste trainingsdag op maandag 7 januari.

Kon AZ in Het Parool

Naar aanleiding van een artikel over miljoeneninvesteringen in Amsterdamse sportaccommodaties schreef onze secretaris een ingezonden brief in Het Parool. De strekking was dat terwijl de gemeenten miljoenen gaat steken in een nieuw zwembad en kunstgrasvelden, de Amsterdamse zwemverenigingen worden getroffen door de verhoging van het lage BTW-tarief.  Om dit allemaal te kunnen blijven betalen moet de contributie weer omhoog en dat is lastig voor een club als de onze. Lees hier het hele stuk.

Konaz Erkend Leerbedrijf

Onlangs is de verlenging van Konaz als  “Erkend Leerbedrijf”  verkregen. Wij kunnen nu weer 4 jaar verder om mbo-studenten te begeleiden. Heb je hier interesse in? Laat het ons dan weten.

Uit het rapport :

Op 9 april 2018 evalueerden wij de erkenning van Koninklijke Amsterdamsche Zwemclub 1870 als leerbedrijf. Het verheugt SBB dat je de komende vier jaar mbo-studenten wil blijven opleiden in de praktijk. Er wordt ze een veilige leeromgeving geboden met deskundige begeleiding en passende werkzaamheden. SBB waardeert dat, want zo leren studenten het vak in de praktijk en hebben ze straks een betere kans op de arbeidsmarkt.

Nellestein wint het 10e Schoolzwemkampioenschap van Zuidoost

 

Bij de schoolzwemkampioenschappen van Amsterdam Zuidoost is basisschool

Nellestein wederom als sterkste uit de bus gekomen. De winnaar van vorig jaar was ook dit jaar niet te kloppen, al was het verschil met de andere scholen dit jaar kleiner dan ooit.

Het was de 10e keer dat het scholenkampioenschap werd gehouden en ook deze keer was de organisatie in  handen van de Koninklijke Amsterdamsche Zwemclub 1870. De eerste keer was ter gelegenheid van de feestelijke opening van het nieuwe Bijlmersportcentrum. Inmiddels zijn er 10 jaar verstreken en blijkt Zuidoost nog steeds te barsten van het zwemtalent. Ter voorbereiding op de wedstrijd waren er voor de deelnemers vier gratis trainingen door trainers van KonAZ 1870. Die waren druk bezocht en dat was duidelijk te merken want er was bijvoorbeeld geen enkele valse start. Voor een enkele deelnemer bleek 50 meter (twee baantjes) toch een baantje te ver, maar de meeste zwemmers zwommen vol overtuiging en maakten er een waar spektakel van.

De winnaars

Bijna honderd kinderen van zes verschillende basisscholen kwamen tijdens deze wedstrijd aan de start. Ze zwommen 25 of 50 meter vrije slag en 25 of 50 meter rugslag. Daarnaast kwamen de scholen tegen elkaar uit in teams van 6 zwemmers. Met deze estafette begon het kampioenschap. De teams van Nellestein, de Polsstok en de Achtsprong lieten in deze estafette direct zien dat deze scholen om de prijzen zouden gaan strijden. Vanaf de tribunes werden de zwemmers luid aangemoedigd door het massaal toegestroomde publiek. Zij

zagen dat er door alle deelnemers een prachtige prestatie werd neergezet.
Bij de prijsuitreiking was het lang spannend, maar bleek de winnaar van vorig jaar, Nellestein ook dit keer weer de beste. Ook de tweede plaats was voor een team va

n Nellestein. De plaatsen drie en vier werden opgeëist door de Polsstok, die daarmee liet zien niet voor niets tot de sportiefste scholen van Zuidoost te horen. De Achtsprong werd vijfde.

Individueel vielen kinderen van alle scholen in de prijzen. Naast goud, zilver en brons waren er ook aanmoedigingsprijzen. Deze gingen naar Jamilla Sedough, Wynona Tjien Fooh, Darius Kleijze, Rayden Alberg en Luuk de Meij. Omdat het de 10e keer was kregen alle kinderen een t-shirt als souvenir.

Nellestein en de Polsstok mogen de eer van Zuidoost gaan verdedigen bij de Regionale Schoolzwemkampioenschappen op 26 mei in Veenendaal. Tot die tijd mogen de zwemmers van de geplaatste teams gratis meetrainen met speciale trainingen van KonAZ 1870.

Uitslagen:
1. Nellestein 1
2. Nellestein 2
3. Polstok Zwaardvissen