Vereniging

Een vereniging met geschiedenis…

Algemeen

De Koninklijke Amsterdamsche Zwemclub 1870 is opgericht op 25 juni 1870 en is daarmee de oudste zwemclub van Europa. De zwemclub heeft als doelstelling het bevorderen van de zwemsport en doet dit door een veelheid aan activiteiten op zwemgebied, zoals :

  • Diplomazwemmen
  • Volwassenenzwemmen
  • Wedstrijdzwemmen
  • Aquarobics
  • Organisatie van wedstrijden
  • Schoolzwemstrijden
  • Zwemvierdaagse

Historie van de Koninklijke Amsterdamsche Zwemclub

De Amsterdamsche Zwemclub (AZ) is opgericht op 25 juni 1870 en is de oudste zwemclub van Europa. Zij wordt daarom ook wel de moederclub van de zwemsport genoemd. AZ heeft op allerlei gebieden in de zwemsport een toonaangevende rol gespeeld. Bestuurders van AZ hebben daarnaast geadviseerd bij de oprichting van vele andere verenigingen en hebben samen met een aantal van hen het initiatief genomen te komen tot de oprichting van de Nederlandse Zwembond, later de Koninklijke Nederlandse Zwembond (K.N.Z.B.) genoemd.

Ook in het buitenland hebben de ervaren bestuurders van AZ hun kennis ter beschikking gesteld waardoor zwemclubs bijvoorbeeld in Belgiƫ en ook de Belgische zwembond het levens licht zagen.

Maar ook op het gebied van de zwembadbouw stond AZ haar mannetje. Zo waren AZ bestuurders als Th. van Heemstede Obelt, W.E. Bredius en Nicolaas Kroese niet alleen op het bestuurlijke vlak actief, maar droegen ook bij in de tot standkoming van zwembaden als het Obeltbad aan de Ruyterkade of de (ver)bouw van het zwembad aan de Heiligeweg.

Daarnaast heeft AZ altijd een vooraanstaande plaats bij het zwemonderwijs ingenomen en is bijvoorbeeld de initiatiefneemster van het schoolzwemmen in Amsterdam. Maar ook op sportief gebied heeft zij de nodige kampioenen voortgebracht. Of het nu was bij het wedstrijdzwemmen, schoonspringen of bij waterpolo, op al deze gebieden heeft AZ eveneens haar mannetje gestaan. Vandaag de dag is het met name de jeugd waarmee zij goed voor de dag komt. Ook op het hoogste niveau komen zwemmers en zwemsters voor die de beginselen van het wedstrijdzwemmen bij de Amsterdamse zwemclub hebben geleerd. Bijvoorbeeld Chantal Groot, die als jeugdig lid bij AZ actief was als wedstrijdzwemster en uitgroeide tot een veel geprezen zwemster van de Nationale zwemselectie en deelneemster aan de Olympische Spelen in Sidney.

Voor deze brede inzet voor de zwemsport maar ook voor haar sociaal en maatschappelijk belang kreeg AZ bij gelegenheid van haar 100-jarig bestaan in 1970 het predikaat KONINKLIJK toegekend. De vereniging verkeert daarmee in de zwemwereld in een unieke positie en draagt dit predikaat met de nodige trots.