Wedstrijdzwemmen

De wedstrijden..........

Ben jij ook zo’n waterrat? Vind je zwemmen leuk en heb je minimaal diploma C, dan is wedstrijdzwemmen de sport voor jou. Het maakt niet uit hoe oud je bent. Het geeft een enorme kick om ècht hard te zwemmen! Wil jij net zo goed worden als Ranomi Kromowidjojo of als Pieter van den Hoogenband? Meld je dan direct aan voor 4 gratis trainingen! Daarna beslis je pas of je door wilt gaan. De zwemvereniging heeft deskundige trainers die gezamenlijk ervoor zorgen dat je technisch beter en sneller gaat zwemmen. Allereerst leer je de juiste techniek van iedere slag, van schoolslag tot vlinderslag en vervolgens starten en keerpunten maken. Wedstrijdzwemmen is één van de gezondste sporten met weinig blessures. Dus als je al wat ouder bent en relaxed banen wil zwemmen als recreatief lid ben je ook van harte welkom. Het is ook nog eens goed voor je gezondheid!

Swimkick wedstrijden

SwimKick wedstrijden zijn wedstrijden voor beginnende wedstrijdzwemmers in de leeftijdscategorieën jongens minioren 1 t/m 6 en meisjes minioren 1 t/m 5. Alle kinderen kunnen vanaf hun 6e verjaardag deelnemen aan SwimKick wedstrijden. De SwimKick wedstrijden zijn bedoeld voor kinderen die kennis willen maken met wedstrijdzwemmen. Gevorderde minioren kunnen na één of twee seizoenen deelname aan SwimKick wedstrijden gaan deelnemen aan Minioren wedstrijden. Voor de jongste leeftijdsgroepen (minioren 1) zijn uitsluitend de SwimKick wedstrijden.  

Minioren (Speedo) wedstrijden

Minioren wedstrijden, vaak aangeduid als Speedo wedstrijden, kennen een hele lange traditie binnen de KNZB en vormen al decennialang de basis van het echte wedstrijdzwemmen. Topzwemmers als Ranomi Kromowidjojo en Pieter van den Hoogenband zijn ooit begonnen met minioren wedstrijden. De wedstrijden zijn bedoeld voor jongens minioren 2 t/m 6 en meisjes minioren 2 t/m 5 in Nederland, hetgeen betekent dat zwemmers vanaf hun 6e tot en met hun 12e verjaardag deel mogen nemen aan deze wedstrijden. Alle kinderen die de te zwemmen afstanden en slagen beheersen kunnen deelnemen aan deze wedstrijden, kinderen die de afstanden en slagen nog niet beheersen kunnen deelnemen aan de SwimKick wedstrijden. De Kring organiseert de minioren wedstrijden in samenwerking met de verenigingen. Voor de minioren is er na afloop van de vijf wedstrijden een finalewedstrijd in de vorm van de kring minioren finale. Voor de junioren wordt er een landelijk klassement bijgehouden. Er worden in één seizoen vijf minioren wedstrijden gezwommen. Van de uitslagen van de minioren wedstrijden worden per kring ranglijsten gemaakt. Voor de snelste minioren per kring is er na afloop van de minioren wedstrijden een finalewedstrijd in de vorm van de Kring Minioren Finale. De nummers 1, 2 en 3 van elk programmanummer ontvangen daarbij een medaille. De belangrijkste kenmerken en ingrediënten van deze minioren wedstrijden:
  • de vervolgstap binnen het wedstrijdzwemmen na de Swimkick wedstrijden;
  • voor jongens minioren 2 t/m 6 en meisjes minioren 2 t/m 5;
  • bevatten voor de minioren acht verschillende zwemnummers variërend in afstand van 50m tot 400m;
  • zijn voor de minioren de voorrondes voor de Kring Speedo Finale aan het eind van het seizoen;
  • er worden Speedo top-25 en een landelijke Speedo top 100 klassementen bijgehouden.